Behandlingslexikon


Här finns information om våra olika behandlingar, till exempel var de kommer ifrån, hur de utvecklats och vilken verkan de har. Självklart hjälper våra terapeuter dig att välja den behandling din kropp mest behöver!


Ring oss gärna på 0435-215 30 för mer information.


Akupressur

Behandlingen utförs på kroppen genom att trycka med fingrarna på akupunkturpunkter ("akupunktur utan nålar"). Behandlingsformen är baserad på mer än 3 000 år gamla kinesiska och japanska medicinska metafysiska, filosofiska och diagnostiska tekniker. Terapeuten fastställer och korrigerar obalanser i det naturliga energiflödet i kroppen. Man hjälper kroppen tillbaka till det normala tillståndet av hälsa och välbefinnande. Akupressur utförs längs med hela kroppens meridianer (s.k. energibanor).

Ansiktsbehandling

Vår hud utgör ett skydd mot yttre påverkan som sol, luft och vätska. Dagens levnadsvillkor utgör en stark belastning på vår hud, exempelvis genom torrt inomhusklimat, förorenade luftmiljöer eller toxiska produkter vår hud kommer i kontakt med (rengöringsmedel, hudkrämer etc). Huden är dessutom ett utsöndringsorgan som kroppen använder sig av för att göra sig av med oönskade ämnen. Det är därför viktigt att vi sköter vår hud på ett omvårdande sätt.

Bra hudvård är en kombination av goda och regelbundna vanor. Det är viktigt att veta vilken vård den egna huden behöver. Bra ansiktsprodukter och regelbundna salongsbehandlingar bidrar till att bevara en naturlig och vacker hy. Under en ansiktsbehandling gör hudterapeuten en hudanalys och väljer produkter och behandling som passar just dig. Hon rengör, peelar, tömmer pormaskar och lägger en cirkulationsbefrämjande mask, medan du ligger skönt nedbäddad under ett mjukt täcke.

Avslutningsvis masseras ditt ansikte med manuellt lymfdränage enligt Dr Vodders originalmetod och du får en vårdande dagkräm. Efteråt märker du att din hy känns mjuk och skön och har fått en ny lyster.

Aromaterapi/massage

Aromaterapi är en av de äldsta läkekonsterna. Hieroglyfer från 4 500 före Kristus bekräftar att de gamla egyptierna använde aromatiska substanser i sina mediciner. Även de gamla grekerna använde växtessenser i aromatiska bad, under massage och för att läka sår. Aromamassage är en mjuk massagemetod, där man använder eteriska oljor, vilka absorberas av huden. Aromamassage kan användas vid muskelvärk, huvudvärk, avstressning med mera.

Ayurvedisk huvud- och ansiktsmassage

Se Indisk huvud- och ansiktsmassage nedan.

Bachs Blomsterterapi

Bachs blomsterterapi är ett naturligt och effektivt behandlingssystem som utvecklades av den engelske läkaren och homeopaten Dr. Edward Bach på 1930-talet. Han ansåg att nyckeln till god hälsa ligger i ett sunt sinne. Av giftfria och vilda blommor framställs 38 olika preparat. Dessa kan på ett milt och naturligt sätt hjälpa till att skapa balans i vårt känsloliv, menade Bach. Blomstermedlen har i över 60 år använts med goda resultat av människor världen över och ordinerats av både läkare och teraputer. Medlen är riskfria att använda, även på barn. För att nå ett optimalt resultat rekommenderas konsultation av utbildad blomsterterapeut.

Bemer 3000 Plus

Tillför cellen livsviktig energi som kan stimulera och aktivera kroppens självläkande processer. Klassad som medicinskt redskap inom EU. Mattan är lätt att använda och passar alla åldrar.

Bindvävsmassage

Bindvävsmassge är en massageteknik där man behandlar bindväven. Genom att stimulera olika reflexpunkter kan man lösa upp blockeringar i nervbanorna till respektive organ. Man stimulerar en del av nervsystemet och minskar därmed stresspåverkan och förhöjer förmågan till självläkning. Bindvävsmassage är speciellt bra vid cirkulationsbesvär och dåligt immunförsvar.

Homeopati

Homeopati grundas på Hippokrates filosofi att lika botar lika. I bedömningen ser man till helheten, det vill säga mentala, psykiska och fysiska hälsotillstånd ligger till grund för val av preparat. Preparaten utvinns ur mineral-, växt- och djurriket och genomgår en speciell process för specifik utspädning. Homeopati används för att avgifta och rensa ut eller bygga upp kroppen och dess organ.

Hydrosanbad

Bidrar till rengöring av huden och kroppens egen återfettning. Hydrosan hjälper till att driva ut syror och slagg från bindväven. (Ev. test med indikator före och efter badet). Bra vid eksem och torr hud.

Indisk huvud- och ansiktsmassage

Inom ayurveda rekommenderas massage av huvudet, för att minska spänningar i muskler och bindväv. Du får en långsam och noggrann massage med sesamolja av ansikte och huvud, som kan förbättra cirkulationen, lösa upp huvudvärk och förebygga migrän, reglera ett överaktivt sinne och balansera nervsystemet. Ansiktet får hjälp med avsöndning av hudens slaggprodukter, vilket hjälper dess återhämtnings- och föryngringsprocess, och behandlingen förebygger acne och rynkor.

Klassisk massage (även kallad Svensk massage)

Metoden utvecklades ur de olika tekniker som utarbetades av Per Henrik Ling, "pappa" till den svenska gymnastiken. Hud och muskler bearbetas med händerna för att stimulera blodcirkulationen samt lägga grunden för starka och smidiga muskler. Knådningar och strykningar får musklerna att slappna av och ökar deras förmåga att fungera som de ska.

Kompletterande terapiformer

Har du och din kropp behov av ompletterande terapiformer kan terapeuten exempelvis töja dina muskler. Denna form fungerar bra när man vill bibehålla eller öka rörlighet, minska smärtor, förebygga skador samt öka kroppsmedvetenheten. Muskelpressur är en annan alternativ behandlingsform för att effektivt lösa upp så kallade myofasciala triggerpunkter, en mycket vanlig orsak till muskulära problem som smärta och stelhet. (MT - myofasciala triggerpunkter - har tidigare benämnts muskelknutor, muskelreumatism och muskelinflammation.)

Kraniosakral terapi

Kraniosakral terapi är en mild och varsam teknik som stärker den allmänna hälsan och ger en ökad motståndskraft mot sjukdomar. Den anses förbättra hjärnans och ryggmärgens funktioner, reducera stress och påverka kroppens naturliga läkeprocess. Terapeuten utför lätta tryck på speciella punkter på huvudet eller på någon annan del av det kraniala systemet, vilket sätter vätskan runt ryggmärgen i rörelse och därmed även omgivande membran. På detta sätt frigör man eventuella blockeringar så att systemet korrigeras och en läkning kan starta. Kraniosakral terapi har använts vid koordinationsproblem, dyslexi, migrän, stress, kronisk smärta med mera. Kraniosakral terapi utförs ofta i samband med annan behandling.

Ljusterapi

Ljusterapi innebär att du sitter bekvämt tillbakalutad i vårt speciellt inredda ljusterapirum, där allt är vitt. Alla behöver ljus - ljuset gör dig gladare, friskare och ger dig möjlighet att bättre klara av både känsomässiga och fysiska svårigheter. Ljuset hjälper också kroppen att bygga upp ett bättre immunförsvar, och ger dig det livsviktiga D-vitaminet som påverkar de flesta av kroppens celler. Ljuset påverkar mycket: Aptiten, sömnen, menstruationscykeln, kroppens temperatur, fettmetabolismen, sexualdriften, energi och aktivitet, humöret och orken. 

Lymfdränage (manuellt) enligt Dr Vodders originalmetod

Lymfsystemet är kroppens största inre organ och dess funktion är både komplex och livsviktig. Vi gör manuellt lymfdränage enligt Dr Vodders originalmetod. Det utförs genom att terapeuten för sina händer med mjuka rytmiska, pumpande rörelser över kundens kropp.

Lymfdränage kan användas som förebyggande behandling samt vid en rad olika åkommor, allt från för- och efterbehandling vid kirurgiska ingrepp till behandling av ödem/svullnader samt smärtlindring. Vetenskapliga studier har konstaterat många positiva effekter, bland annat cirkulationsbefrämjande, cellförnyande, immunstärkande, sårläkande och vätskereducerande. Vidare kan även "Terapeutiskt medicinskt behandlande lymfdränage" samt "Komplett fysikalisk ödemterapi" (KFÖ) utföras för specifikare/svårare åkommor.

Massage - Gör som de gamla egyptierna!

Massagen är troligtvis den äldsta formen av medicinsk behandling. Den har använts av alla kulturer under historiens gång. Gamla kinesiska, indiska och egyptiska manuskript hänvisar till användning av massage för att motverka och läka skador. Massage är bra när man känner sig spänd, öm, trött, stressad eller bara vill unna sig en stund i friskvårdande eller förebyggande syfte. Massage ger avstressande, cirkulationsbefrämjande och lugnande effekter i hela kroppen.
  • Massage är bra vid spända, ömma, trötta muskler och kramptillstånd, samt vid muskelknutor och smärtsymptom. Massagens dokumenterade effekt:
  • Blodcirkulationen ökar och syresättning i muskulaturen förbättras
  • Immunsystemet stärks
  • Autonoma nervsystemet balanseras och tarmfunktionen förbättras
  • Kroppens eget endorfin, insulin och cortisol ökar
  • Rörligheten och kroppsmedvetenheten ökar

Metamedicin

Metamedicinmodellen är ett diagnosverktyg, ingen terapiform. Den hjälper oss att identifiera vad som orsakat olika sjukdomar/obalanser och var man är i en sjukdomsprocess. Genom att bli medveten om vilken konflikt som ligger bakom det specifika symtomet, har man en möjlighet att frigöra känslorna och ta lärdom. Meta betyder ”övergripande”, och medicin står för läkekonst, konsten att frambringa kroppens självläkande krafter. Metamedicinen vidareutvecklas idag av läkare, terapeuter och forskare från hela världen genom IMMA (The International Metamedicine Association) vilken Hillesgårdens terapeuter är medlemmar i. Metamedicin är inte en ersättning för att söka allmän läkarhjälp eller annan psykologisk hjälp. Metamedicin är en helhetssyn baserad på kroppens intelligens.

Medicinsk fotvård med fotmassage

Väldoftande och uppmjukande fotbad. Förhårdnader och eventuella liktornar tas bort. Tånaglarna klipps, rensas och nagelbanden ansas. Finns det antydan till nageltrång avlägsnas detta. Vid behov slipas också tånaglarna ner något, om de är för tjocka (så kallad kartnagel). Fötterna filas med fotfil och naglarna ses över med nagelfil. Behandlingen avslutas med en fotmassage med fotkräm.

NES

Peter Fraser (professor i akupunktur, Australien) är bland de ledande inom energimedicinforskning. Han har utvecklat en unik metod som avläser och återskapar balansen i kroppens energi- och kommunikationssystem. Tillsammans med Harry Massey (Storbritannien) har Fraser skapat analys- och behandlingssystemet NES-scanning. Över hundra olika mätområden definierar bland annat störningar i kroppens bioenergifält vilka kan ge upphov till både fysiska och psykiska sjukdomssymptom. Scanningens reslutat kan visa statusen på kroppens olika organ, system, meridianer, näringsupptag, yttre giftpåverkan, stress och överdrivet negativa känslor. Avläsningen av kroppens energifält sker via en handscanning och jämförs med ett optimalt biofält i ett datorprogram.

 

Regndroppsterapi

Välgörande och avslappnade behandling med essentiella oljor av högsta kvalité. Essentiella oljor har använts av människan i förebyggande, immunstärkande, lindrande och läkande syften sedan urminnes tider. Under regndroppsterapin ligger man skönt nedbäddad under ett täcke. Terapeuten börjar arbeta in oljorna under fötterna och går sedan upp längs ryggraden. Varma handdukar ökar effekten av oljorna och välbefinnandet. Oljornas höga kvalité är resultatet av unik och ytterst varsam teknik. Detta innebär att egenskaperna och beståndsdelarna från växterna som bla innehåller aminosyror, antioxidanter och syre bevaras optimalt. Några av oljornas dokumenterade effekter är:
  • Hämmande på virus, bakterier och svamp
  • Cellandningsbefrämjande
  • Nybildning av cellvävnader
  • Bättre utsöndring av giftämnen ur kroppen

Samtalsterapi

Livet är som en dans på rosor - ibland trampar man på törne... Vissa perioder i livet kan vara svårare eller rent av nästan omöjliga att komma igenom ensam med relationsproblem, utanförskap, depressioner etc. Ibland behöver man en utomstående person som är förstående och kan lyssna. Samtalsterapeuten arbetar med korttidsterapi som har en fokusering på nuet och framåt. Genom bla NLP (neuro lingvistisk programmering), självförtroendeträning, mental träning och stresshantering bearbetar man upplevelser och inre blockeringar samt stärker tron på sig själv. Kanske kommer det i slutändan fram en styrka eller oanade förmågor man inte visste man hade från början.

Taktil massage

En mjuk beröringsmassage för hela kroppen. Kroppen blir skönt avslappnad. En massageform som passar om man är stressad, har svårt att slappna av eller har värk i kroppen.

TFT - Tankefältsterapi

Tankefältsterapi är en enkel metod som kan avhjälpa olika oönskade tillstånd. I tankefältsterapi används utvalda akupunkturpunkter som stimuleras medan man aktivt tänker på symptomet eller det oönskade tillståndet. Metoden verkar ofta överraskande snabbt och det kan vara svårt att förstå att obehag kan lindras så lätt. När du vill bli av med det som styr eller hindrar dig i din vardag kan du få hjälp av TFT – en metod som ger dig möjlighet att släppa taget om känslor du inte vill ha kvar. Tankefältsterapi är en smärtfri och snabb metod för att lösa emotionella problem. TFT-metoden har i USA använts kliniskt sedan början av 1990-talet och den ger inga biverkningar.

Tibetansk ansiktsmassage

Tibetansk ansiktsmassage ger djup och skön avslappning. Detta är en mjuk 4-stegsbehandling. Tibetansk ansiktsmassage fungerar som zonterapi och akupressur på en och samma gång. Genom olika tekniker bearbetas ansiktets hud, bindväv, muskler och zoner, vilket aktiverar de inre organen. Kroppens energisystem balanseras, och blodcirkulationen ökar, så att slaggprodukterna kan transporteras ut. Behandlingen påverkar vidare även pulsen och blodtrycket sänks. Man känner sig lugn och harmonisk.

Tibetansk ansiktsmassage sägs förebygga ålderstecken samt har visat sig gynnsam vid andra åkommor som acne, stress, orolig sömn, glanslöst hår. ansiktströtthet, slapp och oren hy, spänningshuvudvärk, ögontrötthet och allmän trötthet. Fyra behandlingar behövs för att ansiktet ska bli helt spänningsfritt, därefter kan man boka påfyllnadsbehandling efter behov.

Tångbad

Mölleviks äkta svenska tångbad. Har förmågan att binda fukt i huden, underlättar för huden att göra sig av med slaggprodukter vilket motverkar vätskeansamlingar, celluliter och orenheter i huden.

Zonterapi

Zonterapi är en minst 5 000 år gammal behandlingsform. Behandlingen utförs genom tryck på fotsulans reflexzoner som motsvarar kroppens alla organ. Genom stimuleringen får kroppen hjälp till självläkning. Zonterapin anses påverka hormonella, vegetativa och muskulära funktionsstörningar. Man kan prova zonterapi vid bla: smärta/spänning i musklerna, matsmältningsproblem, allergi, ischias och hudproblem.

Örtstämpelmassage

Örter och värme i en harmonisk samverkan stimulerar huden och ökar välbefinnandet. Varma örtstämplar trycks på huden och därefter påbörjas massagen. Örtstämpelmassagen har en avslappnande, rogivande och utrensande effekt. 


vita blommor

Kvinna som vilar efter behandling


lila blommor

bach-terapi-bevis

Örtstämpelmassage är en av behandlingarna som ges på Hillesgården

 

 

 

STIFTELSEN HILARION HOH • HILLESGÅRDEN 4452 • 264 94 KLIPPAN • TEL. 0435-215 30 •  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.