Om Hillesgården


Hillesgården är öppen året runt, och du hittar många olika saker att göra och uppleva hos oss. 

Hillesgården drivs sedan 2001 av Stiftelsen Hilarion, vars namn är hämtat från latinets ”hilaritas”. Innebörden i det ordet kan sammanfattas som ”inre livsglädje i det man gör”. Stiftelsen drivs helt utan privata ägarintressen, och den är politiskt och religiöst obunden.

Vår vision är att en ljus framtid är möjlig. Vi vill att Hillesgården ska vara en själens oas och en källa till välbefinnande och livsglädje. Alla människor är välkomna till Hillesgården precis som de är, för att stärka sin hälsa och ta del av ett brett utbud av aktiviteter och verksamheter som kan ge allt från en stunds avkoppling till inspiration, reflektion och självinsikt. Hillesgården välkomnar också människor att ta del av gemenskapen och glädjen i ett prestigefritt arbete i grupp.

Vi som arbetar här, och våra volontärer, bygger sakta men säkert upp ett antal verksamheter på Hillesgården. En vacker park, restaurang, hörsal och konferenslokaler, övernattningsrum, konsthall och olika butiker finns på plats, samt erbjudanden om behandlingar och alternativa terapier, underhållning, intressanta kurser och föreläsningar.

Men detta är bara en början. Vi bygger för närvarande upp Hälsans hus, som ska bli ett komplementärmedicinskt centrum. Med hjälp av bland annat ett lån från Ekobanken har vi köpt in nio hektar mark, och börjat i liten skala med odling i form av permakultur. En del av marken ska användas för att bygga fler övernattningsrum, bageri, nya affärer och att bygga ut restaurangen. Hillesgården är ett dynamiskt framtidsprojekt som också du kan engagera dig i och bidra till.


Vi odlar ekologiskt

Från och med 2017 börjar vi med ekologisk odling i lite större skala. Vi kommer att odla enligt permakulturens principer. Inom permakulturen har man naturens växtsätt och mångfald som förebild för att odla livsmedle på ett för jorden hållbart sätt. Med detta odlingssätt blir man självförsörjande, genom att träd, buskar och örter samverkar och drar fördel av varandra.

Banbrytande ledarskap

Som ett sätt att stödja utvecklingen av tillitsbaserade organisationer och framtidens ledarskap arrangeras programmet Banbrytande Ledarskap. Detta sker inom ramen för den fristående Stiftelsen Hillesgårdsakademin. Mer information om programmet, samt anmälan.

Hillesgårdspriset

Hillesgårdspriset för medmänsklighet delas ut varje år. Syftet är att visa för världen att det finns många goda initiativ och exempel på samhällsutveckling som grundar sig på en stark tilltro till människans sanna och kärleksfulla natur. Priset delas ut av den fristående, allmännyttiga Stiftelsen Hillesgårdspriset. Du kan föreslå pristagare och stödja priset på olika sätt! Prisutdelning sker vid en särskild ceremoni varje höst, och då ordnas också ett seminarium med pristagaren. Läs mer här.

Hillesgårdens nyhetsbrev!

Vill du ha information om vad som sker på Hillesgården och följa med i vår utveckling? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev! Det är helt kostnadsfritt, och du kan när som helst avsluta prenumerationen. Klicka här för att prenumerera.

Röster om Hillesgården

Tidningen Huffington Post har publicerat ett mycket positivt reportage om Hillesgården, läs det här. (Texten är på engelska, länken öppnas i nytt fönster.)

Ekobankens tidning Goda affärer skriver om Hillesgården, läs här. (Artikeln är på sidan 3 i filen. Länken öppnas i nytt fönster.)

Vi stöder skolornas trafiksäkerhetskampanj i Klippans kommun

Hillesgården bidrar sedan många år till cykelhjälmar och säkerhetsvästar till eleverna i Klippan.

Verksamhetsberättelse för år 2016

Hillesgårdens verksamhetsberättelse för 2016 (pdf-fil, öppnas i nytt fönster). 

STIFTELSEN HILARION HOH • HILLESGÅRDEN 4452 • 264 94 KLIPPAN • TEL. 0435-215 30 •  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.