Hillesgårdens historia

 

Stiftelsen som driver Hillesgården har funnits ända sedan 1995, men verksamheten invigdes först år 2001. Under årens lopp har den utvecklats väldigt mycket, och fortsätter att göra det! Här är en kortfattad beskrivning av åren fram tills nu.


Hos en liten skara stadsbor växte den sig allt starkare – drömmen om ett litet ställe på landet, dit människor som har det svårt på olika sätt kunde få komma ut och andas lantluft, njuta av en stunds rofylld vistelse i vacker natur, bara vara. Långt från stadens hektiska och stressiga vardag. Gemensamt för alla i denna lilla skara var en stark önskan att göra något gott för sin medmänniska. År 1996 kunde drömmen börja förverkligas. 

I den lilla byn Fastarp i Klippans kommun låg gården där – mitt ute på landet, på höglandet mellan Söderåsen och Hallandsåsen, omgärdad av prunkande skogsväggar. Det såg ut som ett Sverige i miniatyr med sina skogklädda kullar i norr, åkrar och skånsk mylla i söder. Hillesgården kunde börja ta form.

Alla hus på Hillesgården har sin egen historia. Gamla trähus och arbetsbodar har flyttats, bit för bit, från olika delar av landet och återuppförts på Hillesgården. Pånyttfödda står de där nu i nya ”kläder” – skolbyggnaden från Ljungby i Småland, flyktingförläggningen från Flen, Volvo-kontoret från Borås, församlingshemmet från Helsingborg, ”Gula Paviljongen” från Kockums varv i Malmö med flera. Listan kan göras lång. Att bygga miljövänligt och att därför återanvända gamla hus och gammalt byggnadsmaterial har varit en självklarhet.En stabil plattform

För att kunna förverkliga syftet med stiftelsen, hjälpverksamhet av olika slag, måste man först skapa de ekonomiska förutsättningarna, en stabil plattform att utgå ifrån. Detta görs genom affärsverksamheter av alla de slag: Restaurang och café, butiker, konferenser, park med bl a våffelcafé och Eva Rydberg-utställning, gästhem, behandlingar, föredrags- och underhållningskvällar och mycket mera.


"Fastarpsmodellen"

Av de många som hjälpt till att ideellt bygga upp Hillesgården, har flera arbetslösa fått fast anställning. Oavsett vilket arbete man utför, har alla samma lön. Ingen är viktigare eller förmer än någon annan. Detta genomsyrar hela verksamheten.

Hillesgårdens sätt att arbeta har väckt intresse även på regeringsnivå. Två representanter för Hillesgården inbjöds för att för nyckelpolitiker i Riksdagshuset i Stockholm presentera verksamhetens unika sätt att motivera och aktivera arbetslösa samt skapa arbetstilfällen. Där kallade man det ”Fastarpsmodellen” och såg den som ett arbetsmarknadspolitiskt initiativ.


Händelser under Hillesgårdens historia


Donation möjliggör Stiftelsen Hilarion HOH, 1995. Den bortgångne läroverksadjunkten Bo Johansson, som väl känner till våra planer och syfte med Hillesgården testamenterar 420 000 kronor, som efter skatt blir grundplåten till den näringsdrivande stiftelsen Hilarion HOH, och förvärvet av marken Hillesgården.

En näringsdrivande stiftelse ser dagens ljus, 1996. Stiftelsen Hilarion HOH inregistreras som "näringsdrivande stiftelse".

Hillesgården blir till, 1996. Den 14 tunnland stora lantegendomen Fastarp 2:6 i Klippans kommun förvärvas och får namnet "Hillesgården".

Aladdins lampa blir Hillesgårdens logotyp, 1996. Patent- och registreringsverket, PRV, godkänner och inregistrerar en brinnande oljelampa som Hillesgårdens logotyp.

De första nybyggaråren, 1997. Marken förbereds och de första modulbyggnaderna anländer.

Eva Rydberg uppmärksammar Hillesgården 1998. Stiftelsen Hilarion får Eva Rydbergs stipendium.

"Fastarpsmodellen", 1999. Hillesgårdens unika arbets- och organisationsmodell och engagemang för de arbetslösa uppmärksammas på regeringsnivå, där man kallar det "Fastarpsmodellen".

Hillesgårdens "flaggskepp" på plats, 1999. En låg- och mellanstadieskola från Ljungby anländer för att förvandlas till en restaurang- och konferensbyggnad.

FastarpsFestivalen, 1999. Ett 25-tal av Skånes främsta artister ställer upp ideellt i en stödfestival för Hillesgården.

"Midvinterljus", 2000. Hillesgården arrangerar en "kändisklädauktion" på Helsingborgs Stadsteater.

Lions Club Kärnan uppmärksammar Hillesgården, 2000. Stiftelsen Hilarion erhåller Lions Club Kärnans stipendium.

Första gästerna på Hillesgården, 2000. Vi har glädjen att välkomna våra första bussgrupper med pensionärer.

Hillesgården invigs officiellt, 2001. Kommunalrådet Rune Persson och kommundirektören Hans-Göran Dahl från Klippans kommun klipper det blågula bandet och förklarar Hillesgården invigd. Eva Rydberg arrangerar en stor artistgala på friluftsscenen i parken.

Eva Rydbergs liv dokumenteras, 2001. Den av Hillesgården författade boken "Eva Rydberg" ges ut.

Besökarantalet växer, 2001. Efter "startskottet" ökar antalet besökare rekordsnabbt för att 2010 växa till 36 000.

Första revyn går av stapeln, 2001. På nyårsaftonen ges en festlig revyföreställning där personal och ideellt engagerade deltar. Kvällens gästartist är skådespelaren Thomas Ungewitter från Helsingborgs Stadsteater.

Kända artister, 2002. Tack vare Eva Rydberg börjar vårt underhållningsprogram, som inleddes år 2000, att innehålla allt fler kända artister och personligheter.

Hillesgården "växer" till 20 tunnland 2003. 6 tunnland skogsmark gränsande till "Fastarp 2:6" köps in för rekreationsändamål.

Länsstyrelsen ger sitt godkännande, 2004. Hillesgården godkänns som djurpark och blir medlemmar i Föreningen Sveriges Offentliga Tropikanläggningar (FSOT).

Bangolf, 2005. En unik 18-håls minigolfbana ingivs under festliga former av Lasse Lönndahl.

Ett pris för medmänsklighet, 2005. Stiftelsen Hilarion tillsammans med Eva Rydberg Nöjesproduktion AB instiftar det årliga Hillesgårdspriset för Medmänsklighet på 50 000 kronor.

Hillesgårdspriset för Medmänsklighet delas ut för första gången, 2006. Hasse "Kvinnaböske" Andersson blir den förste att ta emot Hillesgårdspriset ur greve Carl Johan Bernadottes hand. Han får priset för sin omtanke om funktionshindrade barn och ungdomar.

Eva Rydberg regisserar vår nyårsrevy, 2007. Sjunde revyn regisseras av Eva Rydberg. Utöver tre kostnadsfria föreställningar för särskilt inbjudna ges dessutom två betalföreställningar för allmänheten.

Krister Classon får priset, 2007. Krister Classon blir andre mottagare av Hillesgårdspriset för Medmänsklighet. Krister får priset för sin oförtröttliga kamp med att hjälpa en ung invandrare som utvisats av myndigheterna på felaktiga grunder. Prispengarna använder Krister till att föra kampen vidare.

Jakt, fiske och fritid, 2007. Hilleboden, som är en av Hillesgårdens tre butiker, utökas med en välsorterad avdelning för jakt, fiske och fritid, kallad ”Vildmarksbutiken”.

Artisten Claes Eriksson uppmärksammas, 2008. Claes Eriksson - ena halvan av "Galenskaparna" - blir den tredje att motta "Hillesgårdspriset för Medmänsklighet". Claes får priset för sin aldrig sinande kamp mot mygel och orättvisori samhället.

Älmhultsbo uppmärksammas för engagemang för ensamma och hemlösa, 2009. Sune Svensson mottar "Hillesgårdspriset för Medmänsklighet" för sin mångåriga insats med att samla in pengar och på sin hemort och arrangera jul- och nyårsfirande för ensamma och utsatta.

En ny örtträdgård på Hillesgården, 2009. Efter att under några år ha varit utan örtträdgård invigs en ny anläggning av TV-producenten Bertil Svensson från "Mitt hem och min trädgård".

Hemlösa i Helsingborg uppmärksammas, 2010. "Hemlösas Hus" i Helsingborg fick motta det femte "Hillesgårdspriset för Medmänsklighet". Priset på kr 50 000 kronor överlämnas av greve Carl Johan Bernadotte till initiativtagaren av "Hemlösas Hus" - Björn O Anderberg.

Hillesgårdsrevyn återupptas, 2011. Efter att ha gjort uppehåll sedan 2007 återupptas "revyandet". Fem betalföreställningar ges.

Hillesgårdspriset för Medmänsklighet, 2011. Föreningen Lågan får sitt pris för sitt medmänskliga arbete. 2011 års pris på 50 000 kronor gick till Föreningen Lågan i Ängelholm. Priset överräcktes av greve Carl Johan Bernadotte den 27 april 2011 till Gun Schultz, en av initiativtagarna till föreningen.

Malmöbo prisas för sin medmänsklighet, Hillesgårdspriset 2012. Det sjunde Hillesgårdspriset för Medmänsklighet på 50 000 kronor gick till Gert Tornberg, Malmö. Priset gavs till pristagaren av de båda instiftarna av utmärkelsen - Eva Rydberg och Hillesgårdens förvaltare Greger Sjögren.

Hiss installeras, 2012. En mycket efterfrågad hiss installeras mellan restaurangen och hörsalen.

En konsthall öppnar på Hillesgården, 2012. En ljus och inbjudande konsthall öppnar, med en utställning med Gigi Sundelins akvareller.

Hillesgårdens Dag, 2012. En söndagseftermiddag i september formligen sjuder Hillesgården av besökare. I härligt sensommarväder tar 1 300 personer del av allt vad Hillesgården har att erbjuda. Det är levande musik i restaurangen och våffelcaféet, där Eva Rydberg agerar servitris. TV-producenten Bertil Svensson guidar runt bland växtligheten i Örtträdgården och parken. Till barnens förtjusning har också Pippi Långstrump kommit på besök och delar ut guldpengar och "krumelurpiller".

kyBoot-skobutik öppnar, 2012. Hillesgården öppnar Nordens första skobutik med kyBoot-skor - en vidareutveckling av MBT-skorna.

Stor lekplats, 2012. En rejäl och mycket varierad lekplats ersätter minigolfbanan i parken, och blir omedelbart till stor glädje för barn, stora som små.

Clownronden får Hillesgårdspriset för Medmänsklighet, 2013. Clownronden sprider glädje bland sjuka barn i Skåne, och får årets Hillesgårdspris. Eva Rydberg och Greger Sjögren lämnade över priset på 50 000 kronor vid en liten ceremoni i april.

Hillesgårdens Marknadsdag, 2013 och 2014. Besöksdagen byter namn till Hillesgårdens Marknadsdag och arrangeras under en tidig höstdag både 2013 och 2014, med ett växande antal marknadssäljare, som erbjuder allt från närproducerad mat till textil- och trähantverk av alla slag och mycket, mycket mer. Barnen tittar på alpackor som har en egen hörna.

Värmestugan i Helsingborg får Hillesgårdspriset för Medmänsklighet, 2014. Värmestugan i Helsingborg har en mångårig och uppskattad verksamhet för de hemlösa i Helsingborg.

Konsthallen utvecklas, 2014. I den ljusa konsthallen visas flera olika utställningar om året, med fokus på bland annat akvarell och fotografi. Minst en utställning per år är en samlingsutställning med ett antal olika lokala konstnärers verk. 

Teatergruppen Stumpenensemblen i Helsingborg får Hillesgårdspriset för Medmänsklighet, 2015. Stumpenensemblen får priset för att de genom sin solidaritet och medmänsklighet inger sina utsatta medsystrar och medbröder hopp, och i handling visar att ”ingen är förlorad” och för att den genom sin scenkonst utgör ett viktigt och värdefullt inslag i Helsingborgs kulturliv.

Ny logotyp för Hillesgården, 2015. I takt med att verksamheten på Hillesgården har utvecklats och förändrats, har också ett behov vuxit fram av en mera enhetlig grafisk identitet för kommunikation om allt det som Hillesgården står för. Den gamla logotypen har gett inspiration till en ny och mera modern logotyp, med ett stiliserat oljelampsfat som grund, och en stor ljuslåga i tre färgnyanser, som symboliserar arbetet för ljus, värme och medmänsklighet. Den nya logotypen registreras hos Patent- och registreringsverket, PRV.

Hillesgården expanderar, 2015. Angränsande mark om totalt 10 hektar förvärvas, så att Hillesgården nu omfattar 20 hektar. Den nyförvärvade marken har köpts in för framtida utveckling av rekreationsverksamheten samt för ekologisk odling.

Parken byggs om, 2015. Den stora parken får en delvis ny utformning, med en del som är japanskinspirerad, och andra delar där barnen kan fantisera om olika sagor. 

Stiftelsen Hillesgårdspriset bildas, 2015. För att ge ytterligare möjlighet att utveckla Hillesgårdspriset bildas Stiftelsen Hillesgårdspriset som en fristående stiftelse. Stiftelsen är en allmännyttig stiftelse, som är politiskt och religiöst obunden och en unik plattform för medmänsklighet. 

vy hillesgarden

 

 

STIFTELSEN HILARION HOH • HILLESGÅRDEN 4452 • 264 94 KLIPPAN • TEL. 0435-215 30 •  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.